• image 0
  • image 0

Biokurier 2/2016

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

GAJ / EKO MEDIA

5.00 PLN

Amarantus, kiełki i kosmetyki ekologiczne – to przewodnie tematy wiosennego Biokuriera. Jak zwykle, nie zabrakło praktycznych porad dla alergików, aktywnych. Dostarczamy też kolejną porcję urlopowych inspiracji.

Polecamy amarantus!

Przed tysiącami lat uprawą amarantusa zajmowali się Inkowie, Majowie i Aztekowie. Świat odkrył go w latach 70. XX wieku, a do Polski przywędrował dwadzieścia lat później. Na pewno wciąż potrzebuje szerszej promocji, ale czasy, gdy pytała o niego zaledwie garstka pasjonatów już minęły. Nic dziwnego, bo sposobów na wykorzystanie szarłatu w kuchni jest mnóstwo. Postaramy się przekonać Was do tego, że naprawdę warto to zrobić! Polecamy tekst Amarantus. Indiański skarb w Twojej kuchni oraz garść przepisów pokazujących jak ziarna, mąkę czy amarantus ekspandowany wykorzystać w kuchni.

Czas na kiełki!

Zima i początek wiosny to okres, gdy wiele osób pyta o suplementy diety zawierające witaminy i minerały. Tymczasem wystarczy odpowiednie naczynie, niewielka ilość wody oraz to, co najważniejsze: ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych lub warzyw, by zapewnić sobie zestaw witamin i minerałów najlepszej jakości! Do tego dochodzą jeszcze białka, tłuszcze i cukry proste. Więcej informacji w artykule Kiełki zamiast pigułek.

Z Poradnika Mamy Alergika

Zaczął się okres pylenia, który dla wielu alergików oznacza szereg problemów zdrowotnych. Już w połowie stycznia w niektórych rejonach naszego kraju pojawiły się w atmosferze pyłki leszczyny i olszy. Marzec to szczytowy okres pylenia tych drzew. Maj to czas pylenia drzew liściastych, wtedy także zaczną pylić trawy i zboża. W sierpniu i we wrześniu będą dominować ziarna pyłku bylicy. Tymczasem przygotujmy się na kwiecień, bo wówczas zacznie pylić brzoza.

Wielkanocny temat… jaja eko

Są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Symbolizują nowe życie i moc przezwyciężenia śmierci. W kuchni natomiast  są skarbnicą wielu witamin i cennych składników odżywczych. Jaja, bo o nich mowa, przez wielu uważane są za żywność doskonałą. Dlaczego jaja eko? O tym w tekście Agnieszki Gotówki

Wygasłe wulkany w wersji eko

Dla tych, którzy nie wybiorą się w tym roku na Islandię, by podziwiać tętniące gejzery i drzemiące wulkany, polecam naszą, lokalną Krainę Wygasłych Wulkanów u podnóża Gór Kaczawskich. Co prawda nie skosztujecie tam wieloryba czy też byczych jąder, ale do dyspozycji macie za to całą paletę lokalnych wyrobów i domowych przetworów. Wszystko w otoczeniu powulkanicznych wypiętrzeń! Polecamy tekst Piotra Geise.

Aktywne Smaki po raz kolejny

Aktywne Smaki to cykl, którym adresujemy do osób aktywnych, dla których ruch i sport to sposób na życie, hobby oraz metoda spędzania wolnego czasu. Dla zachowania zdrowia, lepszej formy lub dobrej sylwetki istotne jest bowiem nie tylko to, aby regularnie się ruszać i/lub trenować, ale także to, aby dobrze, zdrowo i prawidłowo jeść. We wiosennym odcinku szczerze odradzamy produkty zawierające syrop glukozowo – fruktozowy, rozprawiamy się z mitami na temat magnezu w diecie sportowców. Maja Skorupska przygotowała dla Was przepis na batony energetyczne i amatantowe pierogi z nadzieniem z jarmużu.

Nie dziękuję