Jedziesz do Gruzji? ​Spróbuj Chaczapuri

Jeżeli chcielibyśmy oznaczyć Gruzję jednym symbolem na jakiejś kulinarnej mapie, z pewnością wybralibyśmy chaczapuri (inna nazwa: chaczas puri) czyli  tradycyjny chleb z serowym nadzieniem. Przyrządza się go na najróżniejsze sposoby w różnych regionach Gruzji, ale ser, masło i jajko to stałe elementy.

Z czego powstaje chaczapuri?

Bazą jest delikatny placek na bazie mąki pszennej. Zapieka się go z serem (może być świeży, ale może być także dojrzewający) i dodaje masło i jajko. Pozostałe składniki i dodatki zależą już od regionu Gruzji i lokalnych zwyczajów a także… fantazji kucharza. Odwiedzając ten kraj nie sposób chaczapuri nie spróbować i nie dostrzec. Przyrządza się je nie tylko w domach, ale także (a może przede wszystkim) w najróżniejszych lokalach i barach. 

Z powstaniem chaczapuri związana jest legenda, według której potrawa (jak to często bywa) powstała przypadkiem. Mieszkająca w jednej z górskich wiosek dziewczyna o imieniu Chacza włożyła ser do ciasta pszennego (jeszcze przed rozpoczęciem wypieku). Zasmakowało i to nie tylko jej, bo danie rozprzestrzeniło się po całym kraju i stało jego sybolem.

Indeks chaczapuri 

Popularność przysmaku jest tak duża, że gruzińscy ekonomiści stworzyli nawet Indeks chaczapuri, za pomocą którego analizują rozwój tamtejszej gospodarki. Indeks ten oparty jest o dynamikę cen podstawowych składników potrawy…

To nie jedyne ciekawostki związane z chaczapuri. Więcej (a także sprawdzony przepis jednej z gruzińskich gospodyń) znajdziecie na kartach książki „Gruziński smak” autorstwa Vaho Babunashvilego i Radka Polaka. Serdecznie polecamy!



Karol