​Odwiedzasz Wyspy Kanaryjskie? Spróbuj gofio!

Gofio to istotny składnik kuchni Wysp Kanaryjskich. Tradycja wykorzystywania tej mąki sięga pierwszych osadników. Czym tak naprawdę jest gofio? 

To żółto-brązowa mąka z prażonego zboża (najczęściej pszenicy) lub kukurydzy, dodawana do wielu dań i potraw. 

Tradycja spożywania potraw na bazie mąki gofio sięga pierwszych mieszkańców wysp. Mimo, że ich kultura zanikła wraz z osadnictwem hiszpańskim w XV w. to nadal gofio jest głównym składnikiem kanaryjskiego pożywienia, co sprawia, że jest ono przez to oryginalne i niepowtarzalne. 

Gofio ma specyficzny smak i zapach. Jak z każdą regionalną osobliwością nie każdemu może przypaść do gustu ale trzeba posmakować wielu wariantów użycia tej mąki.

Oto kilka przykładów zastosowań gofio: 

w formie pure z czosnkiem na bazie bulionu rybnego (gofio escaldado

w formie przystawki ze smażonej skórki wieprzowiny z dodatkiem mięsa, obtoczonej w gofio (chicharrones canarios

małe ciasteczka z miodem i bakaliami (pella dulce de gofio)

lody (helado de gofio)

Zobaczcie jak tradycyjnymi metodami przyrządza się gofio: 

Karol