Blog

Kawa bezkofeinowa. Jak powstaje?


Filiżanka kawy tp ok 100mg kofeiny, która dla niektórych jest „wybawieniem” a dla innych składnikiem, którego trzeba unikać. Wiecie jak powstaje kawa bezkofeinowa? Zajrzeliśmy do „Niezwykłych zalet kawy” Francka Senningera i podzielimy się z Wami wiedzą.

Przeczytaj więcej

5 rzeczy, o których warto wiedzieć planując posiłek do pracy


Kamila Tokarska, autorka bloga ugotowane-pozamiatane.pl jest weteranką zestawów lunchowych do pracy. Przez wiele lat pracowała w warszawskim Mordorze, gdzie nie ma ani jednego miejsca z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości posiłku. Uczyła się gotować, przygotowując bento do pracy. Zaczynała od makaronu z sosem, ale u szczytu korpo-kariery miała klub obiadowy i przygotowywała „pracowe” obiady dla 6 osób. Sprawdźcie 5 cennych wskazówek na temat przygotowywania posiłku do pracy.

Przeczytaj więcej

Mamy sposób na dotrzymanie noworocznych postanowień!


Będę gotować, będę jeść zdrowiej w pracy, ruszę się, będę jeść wiecej kasz - to Twoje postanowienia? Jeżeli masz problem z ich realizacją, mamy na to sposób!

Przeczytaj więcej

​Książka kulinarna na prezent? Jak najbardziej. Sprawdźcie naszych 5 propozycji

Książka zawsze dobrze sprawdza się jako prezent. Także kulinarna. Polecamy 5 tytułów, które być może Was zainspirują do przygotowania dla kogoś ciekawej niespodzianki. O tyle ciekawej, że być może to właśnie Wy spróbujecie smakołyków, które zostaną później przygotowane ;).

Przeczytaj więcej

Książki kucharskie wegetariańskie. Przegląd najciekawszych

Kuchnia roślina ma coraz więcej zwolenników. Nic zatem dziwnego, że i publikacji na ten temat jest coraz więcej. Prezentujemy Wam zestawienie kilku najciekawszych książek dla miłośników kuchni wegańskiej.

Przeczytaj więcej

​Krupa, drobna czy łamana? Czym różnią się poszczególne kasze

W zależności od stopnia przetworzenia ziarna, wśród kasz wyróżnia się: krupy, kasze łamane i kasze drobne. Na właściwości zdrowotne kaszy wpływa to, czy w jej produkcji zastosowano prażenie. Jeżeli jest palona (prażona) to może stracić nawet do 50% prozdrowotnych właściwości, o których pisaliśmy wcześniej. Informacja na ten temat zawsze dostępna jest na opakowaniu kaszy. Kasza palona jest zazwyczaj ciemniejsza od niepalonej.

Przeczytaj więcej

​5 gatunków sera, których trzeba spróbować

Wybór 5 serów, które chcielibyśmy Wam szczególnie polecić to zadanie niełatwe. Nie chcemy szafować sformułowaniami "najlepsze", "najsmaczniejsze" etc bo byłoby to nieuczciwe dla całej reszty przedstawicieli "najdosknalszej formy mleka". Proponujemy zatem przegląd 5 serów, których po prostu trzeba spróbować. Doradzamy też jak to zrobić ;). 

Przeczytaj więcej

​Korek do butelki od wina. 5 faktów, których mogliście nie znać

Często podczas otwierania butelki jest pomijany i szybko wyrzucany. Tymczasem to dzięki korkowi (między innymi) wino zachowuje smak i aromat. Choć wbrew pozorom nie był w użyciu „od zawsze”. Oto 5 faktów o zwyczajnym – niezwyczajnym korku do wina 

Przeczytaj więcej

​Zagrodowe i domowe sery. Inne niż wszystkie

Jeżeli chodzi o serowarskie tradycje, Polska wcale nie musi mieć kompleksów w porównaniu do krajów zachodniej Europy, które znakomicie wypromowały swoje kulinaria. Również u nas znajdziecie liczne serowe rarytasy. Wytwarzane często na niewielką skalę, lokalnie sery zdobywają serca kolejnych konsumentów… Wielu z nich decyduje się także na samodzielny wyrób „najdoskonalszej formy mleka” w domach. 

Przeczytaj więcej

​Turystyka kulinarna. Czym jest i jak działa?

O turystyce kulinarnej mówi się w ostatnim czasie coraz więcej. Według World Travel Association jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów turystyki. Czym tak naprawdę ona jest? Jakie inicjatywy obejmuje? Jest już pierwsza publikacja, której autorzy postanowili nieco uporządkować wiedzę dotyczącą tego zjawiska.

Przeczytaj więcej

​Kuchnia Francuska. 3 książki kucharskie, które warto mieć

Nie każdy ma możliwość wsiąść w samolot, autokar czy samochód i ruszyć do Francji. Przy mniejszym budżecie warto jednak taką podróż odbyć w… kuchni. Warto, bo francuska kuchnia zasługuje na komplementy, którymi określana jest na całym świecie a książek kucharskich, które pomogą zgłębić jej tajniki nie brakuje. My prezentujemy 3 pozycje warte uwagi.

Przeczytaj więcej

Jedziesz do Gruzji? ​Spróbuj Chaczapuri

Jeżeli chcielibyśmy oznaczyć Gruzję jednym symbolem na jakiejś kulinarnej mapie, z pewnością wybralibyśmy chaczapuri (inna nazwa: chaczas puri) czyli  tradycyjny chleb z serowym nadzieniem. Przyrządza się go na najróżniejsze sposoby w różnych regionach Gruzji, ale ser, masło i jajko to stałe elementy.

Przeczytaj więcej

​Ta wieża ma kształt… butelki piwa

Mowa o Tuborgflasken -  konstrukcji znajdującej się w Hellerup (przedmieścia Kopenhagii). 30-metrowy obiekt należy do jednego z duńskich browarów. 

Przeczytaj więcej

​Odkryj Pałuki. Także kulinarnie

Pałuki znajdują się pomiędzy Wielkopolską, Kujawami i Krajną. Mnóstwo tu jezior, które latem przyciągają wędkarzy i kajakarzy a zimą morsów uwielbiających jezioro Żnińskie. Tutaj znajduje się także słynny Biskupin czy też Wenecja. Mało kto jednak wie, że Pałuki to także gwara, piękny strój i kuchnia o charakterystycznym słodko – kwaśnym smaku. 

Przeczytaj więcej

​Odwiedzasz Wyspy Kanaryjskie? Spróbuj gofio!

Gofio to istotny składnik kuchni Wysp Kanaryjskich. Tradycja wykorzystywania tej mąki sięga pierwszych osadników. Czym tak naprawdę jest gofio? 

Przeczytaj więcej

Znacie już retrowarzywa?

Retrowarzywa, czyli warzywa, które często gościły na stołach naszych babć (może mam), ale później popadły w zapomnienie. Tymczasem jarmuż, skorzonera, rabarbar, pasternak, brukiew, burak oraz topinambur zdecydowanie zasługują na to, by odkryć je na nowo.

Przeczytaj więcej

​Wiecie, o której kulinarnej ulicy śpiewał Sting?

Pewnie wielu z Was pamięta utwór “Moon Over Bourbon Street” w wykonaniu Stinga. A wiecie, że ulica ta znajduje się w Nowym Orleanie i jest mekką smakoszy, którzy podróżują do tego miasta…

Przeczytaj więcej

Imperial Herbal - ​W tej restauracji jesz dopiero po tym jak przebada Cię… zielarz!

Menu singapurskiej restauracji Imperial Herbal łączy luksus z tradycyjną chińską medycyną. Duży nacisk kładzie się na dania o niskiej zawartości cukru i soli, ale zanim w ogóle zabierzemy się za jedzenie zostaniemy przebadani i zdiagnozowani! 

Przeczytaj więcej

Wiecie kto wymyślił Food Trucki?

Street food to jedzenie oferowane na ulicy. Z reguły sprzedawane dosłownie na ulicy, czyli z budki lub wózka na kółkach. Kto z Was miał sposobność być w Azji lub krajach Ameryki Łacińskiej, to doskonale wie o popularności tej formy „małej” gastronomii. 

Przeczytaj więcej

​Jak powstaje i skąd wziął się pumpernikel?

Pumpernickel, bo taka jest oryginalna nazwa tego pełnożytniego, razowego chleba, ma genezę swego powstania w niemieckiej kuchni, a dokładnie na terenie Westfalii, w regionie zwanym Sauerland. Kiedyś uchodził za symbol jedzenia biedoty, dziś sięgają po niego entuzjaści zdrowego odżywania. 

Przeczytaj więcej

Prawdopodobnie najbardziej inspirujący sklep z serami

...znajduje się w Nowym Yorku. Zastanawiamy się tylko czy nazwanie go "sklepem" to dobry pomysł. W "French Cheese Board" znajdziecie także przestrzeń warsztatową, gastronomiczną oraz szeroki wachlarz serowych akcesoriów. 





Przeczytaj więcej

​Przedstawiamy sos, który doczekał się pomnika i festiwalu! ;)

Frankfurter Grüne Soße, czyli Frankfurcki Zielony Sos (nazwa geograficznie chroniona) jest podawany na zimno  do gotowanego lub pieczonego mięsa czy też do ryby, z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub ziemniaków w mundurkach. 

Przeczytaj więcej

​„Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny” pomoże zadbać o zdrowie milusińskich

Jeśli jesteś na etapie rozszerzania diety swojego dziecka, lub też masz już większe doświadczenie w tym temacie, ale nieustannie brakuje ci pomysłów na pożywne śniadanie i smaczny obiad, książka Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak będzie dla ciebie idealna. 

Przeczytaj więcej

Jak przyrządzić zielony koktajl? Książki pomogą!

Świeżość, bogactwo prozdrowotnych składników (zwłaszcza tych z zielonych składników), smak, prostota i szybkość przyrządzania – to tylko niektóre z atutów zielonych koktajli. 

Przeczytaj więcej

Wzbogać swoje menu o tradycyjną kuchnię!

Tradycja to piękno, które chronimy, a nie więzy, które nas krępują - tą dewizę warto wykorzystać również w kuchni. Dorobek naszych przodków może stać się iskrą, która rozpali w nas kulinarną pasję i pozwoli odnaleźć nowe pomysły w kuchni.


Przeczytaj więcej

Ruszamy!

Gotowi? 3,2,1... zaczynamy. Postanowiliśmy w jednym miejscu zgromadzić sprawdzone, najlepsze książki kulinarne. Na czytajwkuchni.pl znajdziecie nie tylko ksiażki kucharskie, ale także szereg pozycji, dzięki któremu dowiecie się sporo o jedzeniu i bardziej świadomie podejdziecie do codziennych zakupów.

Przeczytaj więcej