Znacie już retrowarzywa?

Retrowarzywa, czyli warzywa, które często gościły na stołach naszych babć (może mam), ale później popadły w zapomnienie. Tymczasem jarmuż, skorzonera, rabarbar, pasternak, brukiew, burak oraz topinambur zdecydowanie zasługują na to, by odkryć je na nowo.

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz (bloggerzy gotowaniezpasja.pl, znani już z książki „Kipi kasza”) postanowili dostarczyć nam sporej dawki inspiracji kulinarnych ze wspomnianą siódemką w roli głównej.

Retrowarzywa to 105 autorskich przepisów bazujących zarówno na tradycyjnej polskiej kuchni jak i pomysłach zaczerpniętych z innych rejonów świata. Co zrozumiałe, książka podzielona jest na 7 rozdziałów (każdy poświęcony innemu warzywu). Przepisy kulinarne poprzedza krótki wstęp dotyczący właściwości zdrowotnych „bohatera”.

Same przepisy zaprezentowane są w bardzo przejrzysty sposób. Wiemy dla ilu osób gotujemy i ile czasu nam to zajmie. Autorzy zadbali tez o oznaczenia dań bezglutenowych, wegetariańskich czy mięsnych.

Nie sposób pominąć też kwestii zdjęć, które dodają książce uroku i wyjątkowości. Odpowiada za nie Grzegorz Targosz, który pasję do gotowania łączy z profesjonalnym wykonywaniem zawodu fotografa.

Przykładowe przepisy? Wędzony łosoś marynowany w soku z buraków i jagód, minigołąbki w liściach botwiny z ryżem zielonym groszkiem i mięsem z udka kaczki w sosie śmietanowym z pieczarkami brązowymi, gulasz z serc drobiowych z rabarbarem i dynią na piwie gryczanym, babka piaskowa z jarmużem i pieczonymi porami w sosie piwno – miodowym, krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto. Mniam, mniam…

Kup Retrowarzywa w naszym sklepie!

WYDAWNICTWO: EDGAR (SAMO SEDNO) LICZBA STRON: 240  FORMAT: 20,5 X 27,2  OPRAWA: TWARDA

Karol