• image 0
  • image 0

Domowe wędliny i pasztety

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych. Bezpłatna wysyłka od 150 zł!

Wydawnictwo RM

19.90 PLN

Czy wiedza dotycząca produkcji wędlin i pasztetów zastrzeżona jest tylko dla profesjonalistów? Franz Doppler i Roman Eibensteiner, autorzy książki „Domowe wędliny i pasztety” przekonują, że nie.

…Przecież na wsiach od wieków wyrabiało się kiełbasy domowe, parzone, solone i surowe, a zimowa pora uboju była w gospodarstwach chłopskich prawdziwym świętem. W dzisiejszych czasach produkty domowej roboty są powszechnie cenione” – piszą we wstępie.

Poradnik Domowe wędliny i pasztety pomoże dowiedzieć się jak kroić, rozdrabniać i konserwować mięso; jakich używać przypraw i jakie stosować osłonki. Zawiera także konkretne przepisy np. na wędliny parzone i pieczone (m.in. frankfurterki, pieczeń z serem, kiełbasę monachijską, myśliwską, wiedeńską), surowe (np. kiełbasy z dziczyzny, owczą, salami), kaszanki, wątrobianki, pasztety i rolady. Receptury uzupełniają fachowe wskazówki i uwagi masarza.

Spis treści:

  • Produkcja wędlin – wiadomości podstawowe
  • Konserwowanie 
  • Wędliny parzone
  • Przepisy na wędliny parzone
  • Przepisy na wędliny z wkładką
  • Wędliny trwałe i surowe
  • Przepisy na wędliny surowe
  • Kaszanki i salcesony czerwone
  • Przepisy na kaszanki i salcesony czerwone
  • Wątrobiane do smarowania
  • Przepisy na wątrobianki do smarowania
  • Sulzwurst
  • Przepis na sulzwurst
  • Pasztery, pate i rolady
  • Przepisy na pasztety
  • Produkcja wędlin a wymogi sanitarne i higieniczne
  • Słowniczek
  • Skorowidz
  • Informacje dodatkowe


Nie dziękuję