• 547-pol_pl_domowy-wyrob-win-i-miodow-pitnych-wyd-2-889_1
  • 547-pol_pl_domowy-wyrob-win-i-miodow-pitnych-wyd-2-889_1

Domowy wyrób win i miodów pitnych

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych. Bezpłatna wysyłka od 150 zł!

Wydawnictwo RM

29.90 25.90 PLN

Czy znakomite wino można robić tylko z winogron? W książce „Domowy wyrób win i miodów pitnych” Pattie Vargas i Rich Gulling przekonują, że domowe wino przyrządzimy także na bazie surowców takich jak: owoce, warzywa, kwiaty, ziarna, miód, zioła.

Książkę otwierają praktyczne porady dotyczące domowego wyrobu wina. Pattie Vargas i Rich Gulling prezentują informacje dotyczące niezbędnego sprzętu, artykułów, drożdży, pożywek etc.

Jak przygotować domowe wino?

Procedura domowego wytwarzania wina opisana jest bardzo szczegółowo, krok po kroku (np. sterylizacja całego sprzętu, przygotowanie moszczu, dodawanie drożdży, wywoływanie fermentacji, klarowanie, butelkowanie, przechowywanie).

Kolejną część książki stanowią przepisy na domowe wina owocowe oraz kwiatowe, orzechowe i warzywne.

Sporo miejsca (w końcu tytuł zobowiązuje) poświęcono wytwarzaniu miodów pitnych, krupników i win miodowych. Praktyczne porady także wsparte są licznymi przepisami.

Ponad 100 przepisów na domowe wina i miody pitne

Wśród zaprezentowanych w książce przepisów (jest ich razem około 100) wymienić można: wino brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik cytrynowo – tymiankowy. Wszystkie przydadzą się zarówno początkującym jak i zaawansowanym domowym winiarzom.

Na końcu książki znajduje się praktyczny słowniczek terminów oraz indeks zaprezentowanych przepisów.

Spis treści:

  • Produkcja wina bez tajemnic
  • Wina owocowe
  • Wina kwiatowe, orzechowe i warzywne
  • Miody, krupniki i wina miodowe
  • Wina ziołowe
  • Poncze i kruszony
  • Słowniczek terminów winiarskich
  • Indeks

Nie dziękuję