• image 0
  • image 0

Jak zrobić dobry ser radzi serowar żuławski

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych. Bezpłatna wysyłka od 150 zł!

PHU OPITZ

32.00 PLN

Jak zrobić dobry ser? Tym razem odpowiedzi na to pytanie poszukuje polski autor Krzysztof Jaworski – serowar żuławski. To osoba nieprzypadkowa.

Absolwent technologii żywności na ART. W Olsztynie. Jako główny serowar przez 15 lat prowadził produkcję w serowarni a od sześciu lat zajmuje się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzi warsztaty serowarskie dla dzieci, młodzieży oraz rolników. Jego celem i marzeniem jest stworzenie na Żuławach grupy producentów – serowarów i odtworzenie marki doskonałego niegdyś sera żuławskiego. 

Co znajdziemy w poradniku?

Na początku najbardziej podstawowe informacje dotyczące wyposażenia domowego serowara, podpuszczki, skrzepu, solenia oraz zagadnień związanych z dojrzewaniem serów. Nie brakuje także konkretnych receptur.

Jak pisze sam autor: „Starałem się wybrać przepisy najbardziej wdzięczne i proste, idealne na pierwsze technologiczne kroki, tak aby sukcesy dodawały Wam skrzydeł i zachęcały do zdobywania kolejnych stopni serowarskiego wtajemniczenia. Wśród opracowanyh przepisów znajdują się: 


Miękki ser pleśniowy

Mascarpone z sokiem cytrynowym

Gouda zagrodowa

Ser z masy parzonej

Cheddar

Ser typu szwajcarskiego wysoko dogrzewany

Ser tylżycki

Panir cytrynowo – jabłkowy

Feta

Rolada serowa

Ser serwatkowy (ricotta)

Twaróg domowy

Całość uzupełniają przepisy kulinarne z udziałem sera a także porady dotyczące łączenia „najdoskonalszej formy mleka” z winem i piwem. 

Nie dziękuję