• gastrobanda
  • gastrobanda

Gastrobanda - Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Agora

39.99 32.00 PLN

Gastrobanda, czyli restauracyjna kuchnia od… kuchni. Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski, którzy znają branżę od wielu lat, postanowili podzielić się wiedzą i doświadczeniem z zakresu funkcjonowania gastronomii. 

Ta wiedza intryguje, ale może też zaskoczyć a nawet zaboleć. Zwłaszcza, że podawana jest w sposób dosadny i bezkompromisowy. Na czym książka tylko zyskuje… ;)

Autorzy rozprawiają się z mitami dotyczącymi tego, że „praca kucharza to sama przyjemność”, „bycie restauratorem to łatwy i przyjemny biznes”. Prezentują też kuchenną hierarchię, niepisane zwyczaje a także typologię… klientów. Wszystko okraszone licznymi anegdotami i przykładami „prosto z życia”. 

Jeżeli przeszło Ci przez myśl otwieranie restauracji, przeczytaj koniecznie. Jeżeli w ogóle o tym nie myślisz. Tym bardziej sięgnij po Gastrobandę.

Na koniec cytat: ...wszystkie sytuacje i schematy, które opisujemy w Gastrobandzie, to zaledwie przykłady, pewne charakterystyczne modele i ramy, w jakich ta branża funkcjonuje. Jeżeli zatem piszemy o tym, że kelnderzy marzą żeby cię wydoić do zera, to nie znaczy, że wszyscy kelnerzy to potencjalni złodzieje. Jeśli piszemy, że szefowie kuchni ćpają (a faktycznie tak piszemy), nie oznacza to, że sto procent ludzi pełniących tę funkcję regularnie wali w żyłę albo do nosa. .... w Gastrobandzie nie ściemniamy, ale nie powinieneś przekładać wszystkiego jeden do jednego na znajomych pracujących w branży. Zachowaj dystans.



Podobne produkty

Nie dziękuję