• kuchnia-kaszubska
  • kuchnia-kaszubska

Kuchnia kaszubska

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Olesiejuk

19.99 PLN

Kuchnia kaszubska to książka kucharska będąca jednocześnie przewodnikiem po tych rejonach Polski. Jak najlepiej scharakteryzować tamtejszą kulturę kulinarną?

Po chłopsku, ale na bogato – kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: 

  • kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, 
  • ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, 
  • bigos z wiśniami, 
  • smażone i marynowane śledzie… 

Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. 

Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś. Na co dzień królowały na stołach ryby – było pod dostatkiem i tych morskich, i słodkowodnych, bo rzek i jezior też na Kaszubach nie brakuje...


Podobne produkty

Nie dziękuję