• kuchnia-kaszubska
  • kuchnia-kaszubska

Kuchnia kaszubska

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych. Bezpłatna wysyłka od 150 zł!

Olesiejuk

19.99 PLN

Kuchnia kaszubska to książka kucharska będąca jednocześnie przewodnikiem po tych rejonach Polski. Jak najlepiej scharakteryzować tamtejszą kulturę kulinarną?

Po chłopsku, ale na bogato – kuchnia kaszubska ma repertuarze wiele dań, których nie spotyka się w innych regionach: 

  • kaczkę pomorską faszerowaną kaszą, jabłkami, śliwkami, 
  • ferkase z kury, podanej z ryżem na słodko, 
  • bigos z wiśniami, 
  • smażone i marynowane śledzie… 

Znane w całej Polsce są kaszubskie ogórki, konserwowane z papryką i marchewką. 

Ulubionym mięsem Kaszubów była gęsina, warto wypróbować przepis na świąteczną gęś. Na co dzień królowały na stołach ryby – było pod dostatkiem i tych morskich, i słodkowodnych, bo rzek i jezior też na Kaszubach nie brakuje...


Nie dziękuję