• kuchnia-podlaska
  • kuchnia-podlaska

Kuchnia Podlaska - Andrzej Fiedoruk

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych. Bezpłatna wysyłka od 150 zł!

Zysk

25.90 21.90 PLN

Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kucharskich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemniaczana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki. 

Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi – tak jak i ona – dzikiej i zapomnianej.

Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie „Gość w dom, Bóg w dom” nie było przyczynkiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru.

Stron: 256

Oprawa: twarda

Format: 155x235


Nie dziękuję