• image 0
  • image 0

Mama alergika gotuje. Tradycyjnie [twarda oprawa]

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Edipresse Polska

34.99 PLN

Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów także po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa „inny” i „dziwny”. Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy – tak przyczyny powstania książki kucharskiej „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie” opisuje Katarzyna Jankowska, autorka.

Mama alergika gotuje to 100 przepisów wolnych od najbardziej uczulających składników takich jak:

  1. mleko,
  2. jajka,
  3. soja,
  4. kakao,
  5. miód,
  6. seler

78 przepisów dodatkowo nie zawiera glutenu, 81 jest wegańskich a 87 bez dodatku cukru. Każda z receptur oznaczona jest grafikami, które ułatwiają szybką orientację odnośnie tego kto może, a kto nie, spożywać daną potrawę.

Każdy przepis uzupełnia adnotacja dietetyczki Moniki Maćków a zawierający wiele przydatnych informacji dla rodziców alergicznych dzieci wstęp do książki napisał profesor Maciej Kaczmarski, autor książki „Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy”.

Z poradnika mamy alergika  

Ważne, że „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie” to nie tylko same przepisy. Katalog receptur poprzedza je dział „Z poradnika mamy alergika”. Na tych stronach przedstawione są alergeny oraz wypunktowane produkty, które należy wyeliminować z diety a także przetworzona żywność, w która może zawierać dany alergen. Plusem jest też to, że dzięki temu, że autorka jest Polką (zauważyliście, że nasz rynek jest wręcz zalany poradnikami przetłumaczonymi z innych języków?) i wszystkie przepisy i porady bez problemu można wykorzystać w naszych warunkach.

Tradycyjne potrawy bez alergenów

Ogromnym plusem książki jest to, że, jak wskazuje sam tytuł, nie ma tutaj kombinacji i szukania oryginalności. Autorka zmierzyła się z tradycyjnymi wykorzystywanymi w wielu kuchniach przepisami, ale…  alergeny zostały zastąpione innymi składnikami. - Do przygotowania materiału do książki zaprosiłam moją mamę, babcię Bronię. Znacie już część jej przepisów. Mam nadzieję, że babcia Bronia będzie wzorem dla innych babć, których wsparcie w rodzinach alergików jest bardzo ważne. – pisze Katarzyna Jankowska. 

Jakie przepisy znajdziemy w książce?

Są to m.in.: naleśniki orkiszowe, owsianka, gofry, chłodnik z buraków, krupnik, pierogi, łazanki, krokiety, kopytka, kotlet schabowy w panierce, knedle, budynie, sorbet, „mleka” roślinne, kremy czy wreszcie chipsy z jarmużu.

oprawa: TWARDA

Nie dziękuję