• polska-kuchnia-regionalna
  • polska-kuchnia-regionalna

Polska kuchnia regionalna

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Multico

99.00 95.00 PLN

Polska kuchnia regionalna to propozycja dla wszystkich, którym marzy się kulinarna podróż po naszej ojczyźnie.

W książce znajdziemy nie tylko opisy dań z różnych zakątków kraju, ale również tradycje kulinarne. A te są niezwykle ciekawe. O wielu z nich już dawno zapomniano, a szkoda, bo stanowiły one element tożsamości mieszkańców Polski. Autorzy „Polskiej kuchni regionalnej” chcą do niej powrócić, przypominają zatem, jak dawniej przygotowywano potrawy, jak je nazywano i z jakimi rytuałami lub świętami związane było ich przygotowywanie. A wszystko to okraszone faktami historycznymi, lokalną tradycją, i – co stanowi walor tej książki – przepisami niczym z babcinej książki kucharskiej. Receptury potraw (a jest ich blisko 200) są niezwykle proste, co stanowi o ich autentyczności. Nie ma tu miejsca na drogie przyprawy, wyszukane produkty. Tu stawia się na lokalną żywność, która jest zdrowa i tania.

W tym interesującym poradniku dla wielbicieli tradycyjnej kuchni polskiej znaleźć można także oryginalne wyroby regionalne, z których większość wpisana została na Listę Produktów Regionalnych (m.in. wiśnie z Zakroczymia, wieprzowina złotnicka, krakowski obwarzanek, zatorski karp królewski). Wytwórcy rodzimych smakołyków mówią o nich z pasją i pełnym zaangażowaniem. Ich opowieści wzbogacone są barwnymi zdjęciami, także tymi ilustrującymi proces produkcji danego wyrobu. Wyszukiwanie produktów regionalnych i przepisów kulinarnych ułatwią z kolei indeksy i spis treści.

Autorzy podjęli się opisania kuchni ośmiu regionów Polski (Pomorza i Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza i Kurpiów, Wielkopolski, Śląska, Galicji i Podhala, Kresów). Dzięki temu można poznać zmieniające się na przestrzeni wieków przyzwyczajenia kulinarne, w wielu z nich rozpoznając smaki swojego dzieciństwa. To ogromna zaleta tej książki. A wszystko napisane jest stylem lekkim, interesującym, można by rzecz – gawędziarskim. Autorzy snują opowieść, zapisując nie tylko ważne fakty, ale też ciekawostki i zwyczaje. Ich cel jest jeden: ocalić od zapomnienia rodzime tradycje kulinarne.

Autorzy książki wskazują również adresy restauracji i miejsc, w których zjeść można tradycyjne potrawy regionalne przyrządzane według metod przodków. Dzięki takiej rekomendacji możemy być pewni, że w czasie naszej podróży zjemy potrawy, które są dumą i elementem tradycji danego zakątka Polski.

Polska kuchnia słynie z prostoty, ale i wykwintności. Smak polskich kiełbas, wędlin, jak i serów oraz owoców doceniono na całym świecie. Polacy również często z dumą mówią o swoich lokalnych tradycjach żywieniowych, coraz częściej chcąc do nich powracać. „Polska kuchnia regionalna” może im to zadanie ułatwić. To pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika regionalnych dań i przetworów. To także inspirująca opowieść o tym, jak z pasji i umiłowania lokalnych zwyczajów rodzą się produkty regionalne, które smakiem wzbudziły zachwyt wielu ludzi. Dzięki tej książce możliwa jest kulinarna wyprawa po najciekawszych rodzimych kulinariach.

5 powodów, dla których warto sięgnąć po „Polską kuchnię regionalną”:

  • blisko 200 przepisów na tradycyjne dania regionalne,
  • dobrej jakości zdjęcia (również te ilustrujące proces produkcji danego wyrobu),
  • adresy dobrych restauracji z lokalną kuchnią,
  • opisy miejscowych zwyczajów i tradycji,
  • charakterystyka produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.

Nie dziękuję