• retrowarzywa
  • 1440_salatkazkulkamizbrukwi
  • 1440_makaronburaczany
  • retrowarzywa-wnetrze-2
  • media-20160629
  • 1440_zakwasburaczany
  • retrowarzywa
  • 1440_salatkazkulkamizbrukwi
  • 1440_makaronburaczany
  • retrowarzywa-wnetrze-2
  • media-20160629
  • 1440_zakwasburaczany

Retrowarzywa

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych. Bezpłatna wysyłka od 150 zł!

Edgard

59.90 46.13 PLN

Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, topinambur – warzywa, które wyróżniają się smakiem i właściwościami odżywczymi a jednak popadły w zapomnienie. Czasem też, najzwyczajniej w świecie, nie mamy pomysłu na to jak je przyrządzić. 

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz przychodzą z pomocą. Zachęceni sukcesem poradnika „Kipi kasza” proponują tym razem kulinarną podróż w krainę „retrowarzyw”. "Pomysły czerpaliśmy zarówno z tradycji i kultury polskiej kuchni, jak i XXI-wiecznych trendów w gotowaniu. Ponieważ sięgamy dosłownie do korzeni przeszłości kulinarnej, pojawia się słowo „retro”, a naszą książkę zatytułowaliśmy Retrowarzywa, aby zapoczątkować lub też kontynuować modę na dobrej jakości produkty” – napisali we wstępie. 

Retrowarzywa to 105 przepisów. Przykłady? Minigołąbki w liściach botwiny z ryżem, pieczonym dorszem i natką pietruszki w sosie jabłkowo – chrzanowym, burger wołowy z czatnejmem rabarbarowo – truskawkowym z zielonym pieprzem, chłodnik z jarmużem i mietą oraz liśćmi buraka i czarnuszką…. Mniam! 

Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, zdobywca 1. miejsca w kategorii profesjonalistów w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. 

Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl) udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie. Swoją pasją do gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”.

W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza”, która szybko stała się bestsellerem.

LICZBA STRON: 240 FORMAT: 20,5 X 27,2 OPRAWA: TWARDA


Nie dziękuję