• image 0
  • image 0

Sery, masło, jogurt. 120 przepisów na przetwory mleczne

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Multico

35.00 31.00 PLN

Jak wytworzyć własny ser w domu i w gospodarstwie? Co zrobić żeby uniknąć błędów? Jak odpowiednio przygotować mleko? Jakie dodatki warto wykorzystać?  - to tylko niektóre z pytań, na które w poradniku „Sery. Masło, jogurt – 120 przepisów na przetwory mleczne” odpowiadają Lotte Hanreich i Edith Zeltner.

Książka powstawała w latach 80 a po kilkunastu latach doczekała się uzupełnienia i wznowienia. Autorki zaprosiły do współpracy rolników wytwarzających sery i czerpały również z ich doświadczeń. Ten zawierający krótkie, precyzyjne wskazówki poradnik omawia po kolei wszystkie etapy wytwarzania serów (a także masła i jogurtów). Sporo miejsca poświęcono informacjom o walorach zdrowotnych mięsa nie tylko krowiego, ale także koziego, owczego czy bawolego.

Na ponad 170 stronach zgromadzonych zostało ponad 120 szczegółowych przepisów na twarogi i twarożki, ser smażony i kwargiel- bryndzę i mozzarellę, pecorino i fetę, ser monastyrski i ser piwny, sery pleśniowe, brie, camembert, roquefort, sery półtwarde i twarde, tylżycki, cheddar, ementaler, parmezan, śmietanę i masło, zsiadłe mleko, jogurt i kefir. Znalezienie poszukiwanej przez nas receptury ułatwia indeks zamieszczony z tyłu książki.


Spis treści

Przedmowa

Mleko jako pokarm człowieka

Fermentowane napoje mleczne, masło, serwatka

Zsiadłe (kwaśne) mleko

Jogurt

Kefir

Mleka ciągliwe

Śmietanka

Masło

Maślanka

Serwatka i produkty z serwatki

Wyrób serów

Sery świeże

Urządzenia do wyrobu serów świeżych i twarogów

Twarogi

Przepisy na twarogi

Produkty z sera twarogowego

Sery z twarogu z chudego mleka

Sery świeże

Sery świeże niedojrzewające

Sery świeże krótko dojrzewające

Sprzedaż serów świeżych

Sery miękkie

Wyrób półproduktu sera miękkiego

Przepisy na sery miękkie

Sery miękkie bez działania pleśni

Sery miękkie maziowe

Sery pleśniowe

Sery półtwarde i twarde


Wady serów


Urządzenia do wyrobu serów


Objaśnienia pojęć


Indeks przepisów

Nie dziękuję