• image 0
  • image 0

Smaczne potrawy dla diabetyków

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Wydawnictwo RM

28.00 PLN

Autorka Jane Frank, wykwalifikowany dietetyk, podpowiada, jak radzić sobie z cukrzycą i łagodzić jej objawy, zdrowo odżywiając się.

Cukrzyca jest obecnie powszechnym problemem zdrowotnym. Szacuje się, że liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2. - insulinoniezależną - będzie stale rosła. Na szczęście ten rodzaj cukrzycy można kontrolować jedynie dzięki przestrzeganiu zbilansowanej diety i zdrowemu trybowi życia. Wiedza na temat zrównoważonego odżywiania jest więc niezbędna, by zachować zdrowie.

Książka zawiera niezbędne informacje na temat postępowania w cukrzycy oraz kluczowe informacje o diecie wynikające z najnowszych badań. Znajdziesz w niej:

- Przykładowy plan posiłków na każdy dzień

- Indeks i glikemiczny wielu produktów spożywczych (przy każdym przepisie na dole w ramce podano także wartości procentowe białka, węglowodanów i tłuszczów)

- Rady na temat zakupów i planowania menu

-Ponad 100 przepisów (prostych i nie wymagających długich przygotowań) z określonym indeksem i ładunkiem glikemicznym na smaczne potrawy, tj. przepisy na pożywne śniadania, zdrowe przekąski i przystawki, smaczne zupy i buliony, a także przepisy na dania z drobiu, ryb, warzyw i roślin strączkowych oraz zbóż, pyszne sałatki, sosy i dressingi oraz desery i napoje.

Spis treści

1. Wprowadzenie

2. Śniadania

3. Przekąski

4. Napoje zimne i gorące

5. Zupy i przystawki

6. Dania z roślin strączkowych i zbóż

7. Drób i ryby

8. Warzywa i sałatki

9. Desery

10. Buliony

11. Sosy i dressingi do sałatek

12. Plan posiłków

13. Lista zakupów

14. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny

15. Indeks potraw

Nie dziękuję