• suwala-baron-opowiesci
  • suwala-baron-opowiesci

Suwała, Baron i inni Przepisy i opowieści

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Dwie Siostry

79.90 61.53 PLN

Dawno nie spotkałam tak wymownego tytułu książki. „Przepisy. Opowieści” – w tych dwóch słowach Paweł Suwała i Aleksander Baron ujęli to, co czytelnik znajdzie w prezentowanej pozycji. Doskonałe przepisy, zarówno te typowo polskie, jak i te z wielkiego świata, ale i historie, anegdoty, życiorysy kucharzy.

A wszystko to okraszone pasją do gotowania i jedzenia. To również opowieść o  marzeniach, tych spełnionych i tych, do których się dąży. Kiedy Aleksander Baron, szef kuchni restauracjo-baru Solec 44 pisze o tym, jak wchodził w świat gastronomii, gwałtownie i bez planu , trudno rozstać się z lekturą. Czyta się to doskonale, bo opowieść jest nie tylko lekka, ale też wypełniona determinacją i pokorą. To prawdziwa szkoła życia i dowód na to, że wystarczy chcieć i ciężko pracować.

W podobnym tonie utrzymana jest wypowiedź Pawła Suwały, szefa kuchni restauracji Butchery & Wine. Zdradza on tajemnice zawodu kucharza, pokazując, jak wiele można się nauczyć od każdego szefa kuchni, z którym miało się okazję gotować.

Ale książka „Przepisy. Opowieści” to nie beletrystyka, choć trudno przypisać ją do gatunku tradycyjnych książek kucharskich. Tu o jedzeniu mówi się swojsko, bez zbędnego okraszania słownymi ozdobnikami. Autorzy nie boją się podpowiadać, że jakaś potrawa jest dobra na kaca, a inną trzeba koniecznie popić dobrą wódką. Ich wypowiedzi są prawdziwe, tak jak prawdziwe są potrawy, których przepisy przekazują czytelnikom.


5 powodów, dla których warto sięgnąć po książkę „Przepisy. Opowieści”:

  • ponad 100 przepisów o różnym stopniu trudności,
  • przepisy na rzadko wykorzystywane części zwierząt, m.in. ozory wołowe, szpik kostny, grasicę cielęcą, świńskie ucho, kacze serca,
  • prawdziwe historie kucharzy,
  • lekki, swobodny styl,
  • męskie gotowanie w jednej książce.

Nie dziękuję