• image 0
  • image 0

Wędliny – wędzonki, szynki, kiełbasy z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny i drobiu

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Multico

35.00 PLN

„Powstanie bardzo różnorodnych specjałów mięsnych i wędliniarskich w Europie zawdzięczamy przede wszystkim poważaniu dla masarzy, którzy doprowadzili sztukę produkcji tych delikatnych wyrobów do dzisiejszego rozkwitu” – czytamy we wstępie do książki Wędliny – wędzonki, szynki, kiełbasy z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny i drobiu.

Jednocześnie w ostatnich latach na rynku pojawia się coraz więcej produktów mięsnych, które są może i tanie, ale daleko im do smaku i aromatu produktów wytwarzanych rękodzielniczo, na niewielką skalę. Stąd rosnące zainteresowanie domowym wędliniarstwem, któremu naprzeciw wychodzi poradnik  Wędliny – wędzonki, szynki, kiełbasy z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny i drobiu, w którym znaleźć można 60 przepisów na szynki, boczki, kiełbasy surowe, salami, metki, kiełbasy myśliwskie, serwolatki, kaszanki, wątrobianki, salcesony czy pasztety.

W książce przeczytamy o prawidłowym przyrządzaniu, przyprawianiu, peklowaniu czy dojrzewaniu szynek, boczku czy kiełbasy.  136 stron książki zawiera odpowiedzi na podstawowe pytania: Jakie mięso wybrać na domowe wyroby? W jaki sposób przyrządzić wędzonkę, szynkę czy kiełbasę? Jak przeprowadzić proces dojrzewania wędlin?

Ta lektura do przydatna porcja wiedzy dla każdego komu marzą się domowe wędliny.


Spis treści

  • Krótka historia wędzenia
  • Mięso i wyroby mięsne jako zdrowe produkty spożywcze
  • Azotynowa sól peklująca a zdrowie
  • Kryteria jakości surowca (zwierzę, karmienie i utrzymanie, ubój, higiena, dojrzewanie mięsa)
  • Podział mięsa na gatunki
  • Technologia wędzenia
  • Szynka szynce nierówna
  • Technologia peklowania
  • Technologia wyrobu kiełbas
  • Technologia dojrzewania i przechowywania wyrobów trwałych
  • Aneks
  • Spis literatury

Książka ma twardą oprawę.

Nie dziękuję