• image 0
  • image 0

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Multico

25.00 PLN

„Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb” to niewielkich rozmiarów praktyczny poradnik, napisany prostym językiem, który pozwoli Ci w każdych warunkach i w łatwy sposób przygotować wędzone potrawy. Dzięki książce dowiesz się jak przygotować i jak prawidłowo, zdrowo je uwędzić.

Na pewno znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zbudować przydomową wędzarnię i jak przy jej powstawaniu uniknąć błędów. A następnie będziesz miał możliwość według przepisów zamieszczonych w książce przygotować zalewę i następnie uwędzić, mięso, kiełbasy, bądź ryby. „Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb” to książka, nieduża, ale bardzo zasobna w praktyczne rady.

Książka zawiera liczne kolorowe fotografie, ryciny, schematyczne rysunki.

Wybrane tematy książki:

  • Metody wędzenia
  • Czy wędzona żywność jest zdrowa?
  • Od zwykłego pieca do specjalistycznej komory wędzarniczej
  • Małe wędzarnie kompaktowe do ogrodu, na kemping i tereny wędkarskie
  • Samodzielnie budowane wędzarnie
  • Szafy wędzarnicze
  • Komory wędzarnicze
  • Jak uniknąć błędów
  • Przyrządy potrzebne w czasie wędzenia
  • Wędzenie mięsa
  • Bez peklowania nie ma wędzenia
  • Ważne reguły peklowania
  • Zalewa
  • Najważniejsze zalecenie: świadoma higiena
  • Składowanie szynek
  • Klasyczne przysmaki szynkowe

Przepisy

Wędzonki wieprzowe

Baranina i drób

Wędzone i suszone przysmaki z dziczyzny

Co jeszcze można wędzić?

Wędzenie kiełbas

Kiełbasa surowa, parzona i gotowana

Jaki dym do jakiej kiełbasy

Przechowywanie kiełbas wędzonych

Wędzenie ryb

Bicie, patroszenie, czyszczenie ryb

Solenie ryb

Przyprawiać rozsądnie

Płukanie i suszenie

Metody wędzenia

Utrata masy wskutek wędzenia

Można wędzić również ryby mrożone

Specjalne haki wędzarnicze

Ryby polecane do wędzenia

Filetowanie ryb wędzonych

Przechowywanie i zamrażanie ryb wędzonych oraz filetów

Nie dziękuję