• wszystkie-smaki-skandynawi
  • IMG_1262
  • IMG_1263
  • wszystkie-smaki-skandynawi
  • IMG_1262
  • IMG_1263

Wszystkie smaki Skandynawii - Claus Meyer

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Buchmann / GW Foksal

69.99 56.00 PLN

Sezonowość, smak i lekkość to wspólny mianownik dla wszystkich potraw, które opisał Claus Meyer - współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma, ale też autor 14 innych książek kucharskich(!).

Książka podzielona jest na cztery rozdziały odpowiadające porom roku. Każdy zawiera wyczerpującą listę najlepszych produktów, których w tym czasie dostarcza natura. Wszystko opatrzone znakomitymi fotografiami. 

Jeśli mieszkasz na półkuli północnej, w strefie klimatu umiarkowanego, i będziesz gotował według przepisów z tej książki, większa część Twojej energii będzie pochodziła z królestwa roślin a mniej z mięsa. Uważam, że powinniśmy jeść więcej świeżych, lokalnych produktów, zbóż, dziko rosnących roślin, rozmaitych warzyw i owoców, a unikać zagrożonych gatunków ryb. Wybieraj produkty z upraw ekologicznych, staraj się ograniczyć marnowanie żywności, nie gotuj więcej niż potrzebujesz, zużywaj resztki do następnego posiłku - to przesłanie Clausa Meyera. 

Przykładowe przepisy: tartaletki z młodymi warzywami w beszamelu, szybki i łatwy chleb żytni, medaliony z polędwiczek wieprzowych, kompot z jabłek, topinamburu i bekonu, "przypalon" pory z cytryną w oleju

OPRAWA: twarda, LICZBA STRON: 256, FORMAT: 250x200mm, WYDAWNICTWO: Foksal

Nie dziękuję