• image 0
  • image 0

Wypieki dla diabetyków

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych. Bezpłatna wysyłka od 150 zł!

Wydawnictwo RM

24.90 PLN

Czy diabetycy, czyli chorzy na cukrzyce nie mogą jeść słodyczy? Nic bardziej mylnego. Obowiązuje ich ta sama zasada co ludzi zdrowych: wszystko można jeść, ale z umiarem. Zatem jak przygotować zdrowe słodycze, które będą radowały cukrzyków a i pozostałym członkom rodziny również przypadną do gustu? Czy jest to trudne i czasochłonne? Jakich składników użyć do wypieków? 

Odpowiedzi na te i wiele innych pytań wraz z apetycznymi przepisami znajdziecie odpowiedź w książce „Wypieki dla diabetyków”. Z pomocą diabetykom pośpieszyły dwie dyplomowane dietetyczki, Britta Macho i Tina Schlag, autorki nowej książki kucharskiej dla diabetyków „Wypieki dla diabetyków”. Do ciasta z pełnoziarnistej mąki, tłuszczów roślinnych i owoców dodają one odrobinę cukru, tworząc w ten sposób wspaniałe nowe przepisy lub wariacje tradycyjnych. Muffiny, strudle, ciasta drożdżowe, kruche i biszkoptowe przypadną do gustu całej rodzinie. Z myślą o cukrzykach typu 1. przy każdym przepisie podano też wartość ciasta w przeliczeniu na wymienniki węglowodanowe.

Książkę ubogacają liczne fotografie upieczonych słodkości oraz ciekawe rady, wskazówki i sugestie dotyczące ulepszania bądź modyfikowania przepisów.


 Spis treści:

Wypieki dla diabetyków

Przedmowa

Co warto wiedzieć…

- Czemu wokół cukrzycy robi się tyle szumu?

- Magiczny hormon: insulina

Typy cukrzycy

- Cukrzyca typu 1

- Cukrzyca typu 2

- Powikłania

- Terapia

Węglowodany a poziom cukru we krwi

- Wymienniki węglowodanowe, indeks i ładunek glikemiczny

- Jak wyliczać ładunek glikemiczny

W poszukiwaniu słodkiego smaku

- Substancje słodzące

- Słodziki

- Zamienniki cukru

I jeszcze garść informacji


Przepisy:

Ciasta biszkoptowe

- Przepis podstawowy: ciasto biszkoptowe

- Biszkopciki

- Placek z jabłkami

- Tort jogurtowy z truskawkami

- Biszkopt czekoladowy z malinami

- Szwarcwaldzki torcik z wiśniami

- Omleciki biszkoptowe z owocami egotycznymi

- Biszkopt na ciepło z musem malinowym


Ciasta ucierane

- Przepis podstawowy: ciasto ucierane

- Babka „Zebra”

- Rosyjski placek z jabłkami

- Tartaletki Tiny z owocami

- Wafle babci Hani

- Ciasto makowe z jabłkami

- Ciasto marchewkowe

- Lekkie brownie


Muffinki

- Przepis podstawowy: muf finki (słodkie lub pikantne)

- Muffinki z jagodami

- Muffinki pomarańczowe

- Muffinki czekoladowe

- Muffinki z cukinią i dynią

- Muffinki a la pizza (pikantne)

- Muffinki jabłkowo – serowe (pikantne)

- Muffinki meksykańskie (pikantne)


Strudle

- Przepis podstawowy: ciasto na strudel

- Strudel z jabłkami

- Strudel śmietanowy z winogronami

- Strudel makowy z morelami

- Chrupiące piramidki z owocami

- Koszyczki z jogurtem waniliowym i bananami

- Chrupiące pierożki

- „Burgery” z bitą śmietaną i owocami


Ciasto drożdżowe

- Przepis podstawowy: ciasto drożdżowe

- Ślimaczki jabłkowe z cynamonem

- Strucla z orzechami

- Rogaliki z marmoladą

- Karyncki chlebek rodzynkowy

- Amerykańskie bajgle (pikantne)

- Chałka orkiszowa

- Ciabatta marchewkowa (pikantna)


Słodkości na zimę

- Serowe poduszeczki z marmoladą

- Chleb turecki

- Rogaliki orzechowe

- Ziemniaczane kieszonki z makiem

- Torcik serowo – pomarańczowy

- Strucla bakaliowa

- Pierniczki

- Herbatniki 

Nie dziękuję