• image 0
  • image 0

Wypieki dla diabetyków

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

Wydawnictwo RM

24.90 PLN

Czy diabetycy, czyli chorzy na cukrzyce nie mogą jeść słodyczy? Nic bardziej mylnego. Obowiązuje ich ta sama zasada co ludzi zdrowych: wszystko można jeść, ale z umiarem. Zatem jak przygotować zdrowe słodycze, które będą radowały cukrzyków a i pozostałym członkom rodziny również przypadną do gustu? Czy jest to trudne i czasochłonne? Jakich składników użyć do wypieków? 

Odpowiedzi na te i wiele innych pytań wraz z apetycznymi przepisami znajdziecie odpowiedź w książce „Wypieki dla diabetyków”. Z pomocą diabetykom pośpieszyły dwie dyplomowane dietetyczki, Britta Macho i Tina Schlag, autorki nowej książki kucharskiej dla diabetyków „Wypieki dla diabetyków”. Do ciasta z pełnoziarnistej mąki, tłuszczów roślinnych i owoców dodają one odrobinę cukru, tworząc w ten sposób wspaniałe nowe przepisy lub wariacje tradycyjnych. Muffiny, strudle, ciasta drożdżowe, kruche i biszkoptowe przypadną do gustu całej rodzinie. Z myślą o cukrzykach typu 1. przy każdym przepisie podano też wartość ciasta w przeliczeniu na wymienniki węglowodanowe.

Książkę ubogacają liczne fotografie upieczonych słodkości oraz ciekawe rady, wskazówki i sugestie dotyczące ulepszania bądź modyfikowania przepisów.


 Spis treści:

Wypieki dla diabetyków

Przedmowa

Co warto wiedzieć…

- Czemu wokół cukrzycy robi się tyle szumu?

- Magiczny hormon: insulina

Typy cukrzycy

- Cukrzyca typu 1

- Cukrzyca typu 2

- Powikłania

- Terapia

Węglowodany a poziom cukru we krwi

- Wymienniki węglowodanowe, indeks i ładunek glikemiczny

- Jak wyliczać ładunek glikemiczny

W poszukiwaniu słodkiego smaku

- Substancje słodzące

- Słodziki

- Zamienniki cukru

I jeszcze garść informacji


Przepisy:

Ciasta biszkoptowe

- Przepis podstawowy: ciasto biszkoptowe

- Biszkopciki

- Placek z jabłkami

- Tort jogurtowy z truskawkami

- Biszkopt czekoladowy z malinami

- Szwarcwaldzki torcik z wiśniami

- Omleciki biszkoptowe z owocami egotycznymi

- Biszkopt na ciepło z musem malinowym


Ciasta ucierane

- Przepis podstawowy: ciasto ucierane

- Babka „Zebra”

- Rosyjski placek z jabłkami

- Tartaletki Tiny z owocami

- Wafle babci Hani

- Ciasto makowe z jabłkami

- Ciasto marchewkowe

- Lekkie brownie


Muffinki

- Przepis podstawowy: muf finki (słodkie lub pikantne)

- Muffinki z jagodami

- Muffinki pomarańczowe

- Muffinki czekoladowe

- Muffinki z cukinią i dynią

- Muffinki a la pizza (pikantne)

- Muffinki jabłkowo – serowe (pikantne)

- Muffinki meksykańskie (pikantne)


Strudle

- Przepis podstawowy: ciasto na strudel

- Strudel z jabłkami

- Strudel śmietanowy z winogronami

- Strudel makowy z morelami

- Chrupiące piramidki z owocami

- Koszyczki z jogurtem waniliowym i bananami

- Chrupiące pierożki

- „Burgery” z bitą śmietaną i owocami


Ciasto drożdżowe

- Przepis podstawowy: ciasto drożdżowe

- Ślimaczki jabłkowe z cynamonem

- Strucla z orzechami

- Rogaliki z marmoladą

- Karyncki chlebek rodzynkowy

- Amerykańskie bajgle (pikantne)

- Chałka orkiszowa

- Ciabatta marchewkowa (pikantna)


Słodkości na zimę

- Serowe poduszeczki z marmoladą

- Chleb turecki

- Rogaliki orzechowe

- Ziemniaczane kieszonki z makiem

- Torcik serowo – pomarańczowy

- Strucla bakaliowa

- Pierniczki

- Herbatniki 

Nie dziękuję