• zielenina-na-talerzu
  • zielenina
  • zielenina-na-talerzu
  • zielenina

Zielenina na talerzu

Wysyłamy w ciągu 2 dni roboczych

IPS

79.90 61.53 PLN

„Zielenina na talerzu” to kolejna propozycja dla osób, które szukają przepisów zdrowych, opracowanych w zgodzie z naturą i do przygotowania których potrzebne są lokalne składniki. Magdalena Cielenga-Wiaterek, autorka niezwykle poczytnego bloga Zielenina, dowodzi, że gotowanie może być nie tylko pasjonujące, ale też tanie i łatwe.

Talerz pysznej zieleniny? Dlaczego nie! Zwłaszcza, jeśli będzie to kompozycja zdrowych i dodających energii składników sezonowych. W książce znaleźć można ponad 100 przepisów na śniadania, obiady, desery i kolacje. Wszystkie one zostały podzielone według pór roku, a wszystko po to, by jak wskazuje autorka, przywrócić radość cieszenia się produktami sezonowymi, bo jak sama mówi: (…) gotowanie zgodne z porami roku daje radość czekania – na szparagi, pierwsze truskawki, grzyby, fasole, dynie czy inne ulubione warzywa oraz owoce. Co więcej, sięganie po lokalne produkty wspiera miejscowych przedsiębiorców, jak również – co niezwykle ważne dla naszego zdrowia – skraca drogę, jaką muszą przebyć produkty spożywcze, by ostatecznie trafić do naszej kuchni. Sezonowe warzywa i owoce dojrzewają zgodnie z ich naturalnym cyklem, nie potrzebują zatem chemicznych środków wspomagających ich wzrost. 

Magdalena Cielenga-Wiaterek podpowiada ponadto, jak komponować zdrową dietę wegetariańską. Przekonuje przy tym, że nie jest to ani trudne, ani zbyt obciążające dla naszego portfela.

Przepisy opracowane są w sposób jasny i prosty (zaznaczono m.in., ile porcji można przygotować według danej receptury). Książkę wzbogacono ciekawymi zdjęciami przygotowanych już potraw. 

Książka „Zielenina na talerzu” kryje w sobie przepisy m.in. na chleb bezglutenowy, trójkolorowy pasztet warzywny z sosem chrzanowym, sałatkę z buraczków i ogórków małosolnych, czy też potrawkę z białych szparagów i pieczarek. Odnaleźć w niej można podpowiedź, jak przygotować uniwersalną posypkę z ziaren i nasion (do kasz, zup, koktajli).

Przepisy zamieszczone w książce dedykowane są wszystkim, którym leży na sercu zdrowa dieta całej rodziny. Potrawy przygotowane na ich podstawie są zdrowe i pełne witamin, a do tego w zdecydowanej większości pozbawione szkodliwych substancji chemicznych. Magdalena Cielenga-Wiaterek dba o to od wielu lat. Propaguje zdrową kuchnię i ekologiczny styl życia, dzieląc się ze swoimi czytelnikami miłością do gotowania. Jest wegetarianką, obrończynią praw zwierząt, zaangażowaną ponadto w ochronę środowiska naturalnego. Warsztaty kulinarne przez nią prowadzone cieszą się bardzo dużą popularnością. Dzieli się swoją wiedzą na łamach magazynu Vege, a także współpracując z fundacjami Wiemy, co jemy oraz Zdrowy przedszkolak.

5 powodów, dla których warto kupić książkę „Zielenina na talerzu”:

•ponad 100 przepisów na śniadania, obiady, desery i kolacje,

podział przepisów zgodnie z porami roku, 

przepisy są skomponowane głównie w oparciu o składniki lokalne i sezonowe. 

przepisy na dania kuchni wegetariańskiej,

garść informacji, jak komponować zdrową dietę wegetariańską.


Nie dziękuję